Bricsnet
Image default
Hobby en vrije tijd

Zoek uit of uw huidige PC kan werken met een 4K-monitor

Zoek uit of uw huidige PC kan werken met een 4K-monitor

Hardwarevereisten

Om optimaal gebruik te kunnen maken van een 4K-monitor moet aan een aantal eisen worden voldaan. Dit begint met uw PC of laptop: Oudere computers zonder HDMI 1.4 of DisplayPort-verbinding kunnen de hoge resolutie vaak helemaal niet aansturen. Als u een oudere pc gebruikt, moet u controleren welke poort het is. Een blik op de grafische kaart is hier bijzonder nuttig. AMD grafische kaarten zijn sinds 2010 in staat om het bureaublad in 4K-resolutie uit te voeren.

Gebruikers van Nvidia videokaarten hebben sinds 2012 de mogelijkheid om met een 4K-resolutie te rijden; een lijst van 4K-geschikte videokaarten is hier te vinden. Laptops met Intel grafische oplossingen zijn iets ingewikkelder, waaronder veel modellen uit de MacBook-serie van Apple. Vooral de ingebouwde processor speelt hierbij een belangrijke rol. De 4K-infopagina’s van Intel en Apple bieden hulp.

Houd er ook rekening mee dat bij het aansluiten van een 4K-monitor met een HDMI-kabel een actuele HDMI 2.0-poort vereist is. Dit is de enige manier om 4K inhoud uit te voeren met een framerate van 60 frames per seconde.

Oudere grafische kaarten met een HDMI 1.4-connector leveren daarentegen slechts de helft van de framerate. Veel gebruikers vinden deze beeldsnelheid ongemakkelijk omdat bewegingen – zoals de muisaanwijzer – minder soepel over het scherm glijden. Zelfs de huidige hardware, zoals de 12 inch MacBook van Apple, werkt soms maar met een framerate van 30 hertz in 4K.

Alle 4K monitoren in onze vergelijking hebben minimaal één HDMI 2.0 aansluiting. Als u de monitor rechtstreeks op een 4K-geschikte grafische kaart aansluit via een DisplayPort-kabel, is de vloeistof 60 hertz meestal gegarandeerd.
Gaming in 4K: Mooi, maar duur

Degenen die willen gamen in 4K-resolutie moeten een overeenkomstige sterke grafische kaart gebruiken. Huidige spellen kunnen alleen soepel worden gespeeld in 4K op top hardware. In het Nvidia-assortiment moet het minstens een Geforce RTX 2070 zijn, AMD-gamers kunnen speelbare framerates in 4K bereiken met een Vega 64. Top grafische kaarten zoals de Nvidia Geforce RTX 2080 TI bereiken een vloeiende 60 frames per seconde in vele, maar lang niet alle spellen. Een goed overzicht van de huidige stand van zaken van de grafische kaarten wordt gegeven door de voortdurend bijgewerkte handleiding van Computerbase.

Immers: Oudere spellen en indie-titels zonder grafische bombast werken ook op zwakkere kaarten in 4K. De al iets oudere Nvidia Geforce GTX 980 in ons Windows testsysteem zorgde voor een absoluut speelbare basis in 4K voor games als Trine, Child of Light of Rocket League.

Freesync wordt steeds meer

Goed nieuws voor AMD-gamers: de meeste 4K-monitoren uit het middensegment ondersteunen de FreeSync-technologie. In combinatie met een Radeon of Vega grafische kaart synchroniseren ze de verversingssnelheid van de monitor met de framerate van het spel. In de praktijk betekent dit dat spellen veel soepeler over het scherm lopen. Meer informatie hierover kunt u rechtstreeks bij AMD opvragen. Het nadeel: FreeSync brengt alleen voordelen met zich mee als de spellen ten minste 40 frames per seconde stabiel zijn. Er was een verrassing op Nvidia’s CES 2019: na jaren van blokkade en voorkeur voor de eigen G-Sync technologie, kondigde de fabrikant van grafische kaarten aan dat het geleidelijk aan monitoren met Adaptive Sync (en dus FreeSync) zal ondersteunen. Een rapport van Golem laat zien hoe dit werkt.

Zelfs op zwakkere grafische kaarten biedt de 4K-resolutie een acceptabel plan voor gamers, bijvoorbeeld voor gamen in FullHD. Door de 1-op-1 schaalverdeling zien spellen in 1.920 x 1.080 pixels er op een 4K monitor precies hetzelfde uit als op een echt FullHD beeldscherm en hebben ze navenant minder rekenkracht nodig. Alle 4K monitoren in de test display FullHD content schoon en bieden dus een resource en account besparend alternatief voor 4K gaming.

Ondanks hun focus op kantoor en beeldverwerking zijn onze 4K-testkandidaten in principe ook geschikt voor gaming – uitgaande van een voldoende krachtige PC. Als u een AMD grafische kaart in uw computer heeft, zult u daadwerkelijk profiteren van de ondersteuning van AMD FreeSync in alle zeven nieuwe toevoegingen. Hierdoor lijken de bewegingen veel soepeler te verlopen vanaf slechts 40 frames per seconde. Langzamere spellen, zoals die uit het strategie- of rollenspelgenre, zien er ook goed uit met lage framerates in 4K. Aan de andere kant, als het gaat om milliseconden in snelle shooters of e-sporten, raden wij speciale gaming monitoren aan. Deze bieden vaak hogere framerates van 144 hertz en meer (in vergelijking met de kantoortypische 60 hertz van de 4K-kandidaten), ze verminderen ook de invoervertraging of ondersteunen de G-Sync waaraan Nvidia de voorkeur geeft.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/de-beste-4k-monitoren/