Bricsnet
Image default
Electronica en Computers

Van waar komt de DTV en wat is de toekomst hiervan?

Digitale televisie is de volgende generatie van video-omroeptechnologie. Het oude systeem, dat analoge televisie wordt genoemd, werd in de jaren vijftig ontwikkeld. DTV is ontwikkeld voor de 21e eeuw door een werkgroep van programmeurs, omroepen en ingenieurs, zodat de consument het beste product krijgt. Op dezelfde manier als computers foto’s scannen in databestanden (waardoor uw vakantiefoto’s letterlijk veranderen in een reeks 1-en en 0-en); verandert DTV de film en video in digitale beelden (diezelfde 1-en en 0-en) en zendt ze uit.

Analoog werkt nog steeds, dus waarom zou je overstappen?

Vroeger zeiden ze: “Als het niet kapot is, repareer het dan niet”, maar 8-track bandjes werden vervangen door cassettebandjes, die weer werden vervangen door cd’s, enzovoort. Nieuwe technologie doet hetzelfde, maar doet het beter. Door de manier waarop TV-signalen worden uitgezonden te veranderen, gebruiken de signalen minder bandbreedte, wat betekent dat meer programma’s via de ether kunnen worden uitgezonden. Volgens de website van de FCC betekent dat: “Betere kwaliteit, meer keuzes en meer controle over uw televisie.”

  • Het gebruik van minder bandbreedte, zaols de oled55cx6la doet, betekent ook dat delen van het omroepspectrum niet langer nodig zullen zijn voor de tv-industrie. Dit spectrum is beperkt, als een reeks pijpen; er zijn er veel, maar slechts zo veel. DTV betekent dat televisie minder buizen nodig heeft. De overige buizen kunnen worden toegewezen aan de openbare veiligheid – politie, brandweer en paramedische diensten – of aan aanbieders van draadloze telefoondiensten of andere toepassingen.

Wanneer en hoe is de omschakeling tot stand gekomen?

De Federal Communications Commission (FCC) is in 1996 begonnen met het opzetten van de omschakeling. Vanaf 1 maart 2007 moeten alle televisies die in de VS worden gebouwd of geïmporteerd, naast een analoge tuner ook een digitale tuner hebben. Veel zenders zijn eind 2008 of eind 2009 begonnen met digitale uitzendingen als aanvulling op analoge uitzendingen. Op 12 juni 2009 zijn alle grote tv-stations gestopt met het uitzenden van analoge signalen. Een paar kleine, lokale tv-stations zullen analoog blijven gebruiken.

  • Consumenten die tv’s kochten die in maart 2007 of later zijn gebouwd, hoefden niets te doen; ze waren klaar voor de omschakeling. In feite verliep de omschakeling soepel, de meeste mensen hebben waarschijnlijk niet eens gemerkt dat het gebeurde. Wie een ouder toestel heeft, kan een nieuwe tv kopen of een convertor die digitale signalen terugvertaalt naar analoge signalen.
  • Analoge tv-toestellen die voor maart 2007 zijn gebouwd, zijn misschien nog te koop; als dat het geval is, moet de detailhandel een mededeling ophangen waarop duidelijk staat welke toestellen alleen analoog zijn.

Hebben consumenten een speciale antenne nodig om digitale televisieprogramma’s te ontvangen?

Consumenten die momenteel een antenne gebruiken, hetzij een op het toestel geplaatste “konijnenoor” of een op het dak gemonteerde antenne, zouden digitale signalen even goed moeten ontvangen als analoge signalen.

Heeft dit te maken met hoge-definitietelevisie?

Nee, HDTV is een aparte kwestie. HDTV audio- en videosignalen waren altijd al digitaal, deze actie betekent dat gewone televisie (soms “enhanced” televisie of ETV genoemd) nu ook digitaal is. Consumenten hoeven geen HDTV te kopen om digitale televisieprogramma’s te kunnen zien. Het uitzenden van programma’s in enhanced en high-def formaten wordt ‘multi-casting’ genoemd, wat een van de grote voordelen van de digitale omschakeling zal zijn.

Andere nuttige feiten:

Consumenten die besluiten een nieuwe televisie te kopen, hoeven hun oude toestel niet naar de vuilstortplaats te brengen; veel gemeenten hebben recyclingprogramma’s.

  • Kabelsystemen zijn niet verplicht over te schakelen op digitaal; veel kabelmaatschappijen bieden naast analoge ook digitale en high-definition programmapakketten aan. Sommige kunnen er uiteindelijk voor kiezen over te schakelen op volledig digitale programmering. De DTV-regels van de FCC gelden alleen voor omroepen – diegenen die de openbare ether gebruiken om programma’s aan consumenten te leveren.
  • Het ouderlijk toezicht (zoals de V-chip) zal net zo goed werken met digitale signalen als met analoge.
  • Televisies zijn, net als alle andere consumentenelektronica, in de afgelopen vijftig jaar sterk veranderd. Op enkele uitzonderingen na zijn dit veranderingen ten goede geweest. Digitale televisie is gewoon het nieuwste lid van die lijst.
https://www.ny400.nl/televisies/55-inch/lg-oled55cx6la/