Bricsnet
Image default
Electronica en Computers

Hoe ga je op zoek naar een passende computer?

Een laptop of gewoon een laptop (ook wel notebookcomputer of notebook genoemd) is een kleine mobiele personal computer, meestal met een gewicht van één tot drie kilogram, afhankelijk van de grootte, het materiaal en andere factoren.

Van waar komt het hene fenomeen?

Terwijl de termen “laptop” en “notebook” vaak door elkaar worden gebruikt, is “laptop” de oudere term, geïntroduceerd in 1983 met de Gavilan SC. “Notebookcomputer” is een latere term, die werd gebruikt om kleinere apparaten te onderscheiden, zoals die van de Compaq LTE-serie in 1989, die, in tegenstelling tot eerdere laptops, het formaat van een A4-papiertje bij benadering hadden.[1] Beide termen worden vaak verkeerd gebruikt: door warmte en andere zaken zijn veel laptops ongeschikt voor gebruik op schoot, en de meeste hebben niet het formaat van een A4-papiertje. Hoewel sommige oudere draagbare computers, zoals de Macintosh Portable en bepaalde Zenith TurbosPort-modellen, soms werden omschreven als “laptops”, waren hun formaat en gewicht te groot voor deze categorie.

Laptops werken meestal op een enkele batterij of via een externe AC/DC-adapter die de batterij kan opladen en tegelijkertijd de computer zelf van stroom voorziet.

De toekomst van de meest gewilde merken in deze wereld

Een Acer-laptop met touchpadNet als pc’s zijn laptops in staat om dezelfde taken uit te voeren als een desktop-pc, hoewel ze doorgaans minder krachtig zijn voor dezelfde prijs. Ze bevatten componenten die vergelijkbaar zijn met hun desktopcomputers en die dezelfde functies uitvoeren, maar zijn geminiaturiseerd en geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en efficiënt stroomverbruik. Laptops hebben meestal een LCD-scherm en de meeste gebruiken verschillende geheugenmodules voor hun RAM (bijvoorbeeld SO-DIMM in plaats van de grotere DIMM’s). Naast een ingebouwd toetsenbord kunnen ze gebruik maken van een touchpad (ook wel trackpad genoemd) of een aanwijsstok voor invoer, hoewel er meestal een extern toetsenbord of muis kan worden aangesloten.

Welke verschillende categorieen kent de markt?

Termen die soms worden gebruikt voor subtypes van laptopcomputers zijn onder andere:

Ultraportables
Laptops met schermen die doorgaans minder dan 12 inch diagonaal zijn en een gewicht van minder dan 1,7 kg hebben. Hun primaire doelgroep zijn meestal zakenreizigers, die kleine, lichte laptops nodig hebben. Ultraportables zijn vaak erg duur en hebben energiebesparende CPU’s in huis en hebben bijna altijd geïntegreerde graphics.
Dunne letters
Laptops wegen meestal tussen 1.8kg en 2.8kg met een schermgrootte tussen 12 en 14 inches diagonaal.
Middelgrote laptops
Deze hebben meestal schermen van 15 – 15,4 inch diagonaal en een gewicht van ongeveer 3-3,5 kg. Ze offeren meestal wat rekenkracht op voor kleinere afmetingen en een langere levensduur van de batterij, hoewel de lengte en breedte meestal worden bepaald door de grootte van het scherm.
Desktop vervangende computers
Krachtige laptops die vooral op een vaste locatie moeten worden gebruikt en die vanwege hun gewicht en grootte niet vaak worden uitgevoerd; deze laatste biedt meer ruimte voor krachtige componenten en een groot scherm, dat meestal 15 inch of meer meet. Desktopvervangers hebben meestal een beperkte levensduur van de batterij, zelden meer dan drie uur, omdat de hardware de energie-efficiëntie niet optimaliseert. Dit gebeurt net zoals gebeurt bij de laptop i5 types.
Geschiedenis
Voordat laptop/notebook-computers technisch haalbaar waren, waren soortgelijke ideeën voorgesteld, met name het Dynabook-concept van Alan Kay, ontwikkeld bij Xerox PARC in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

De eerste commercieel beschikbare draagbare computer was de Osborne 1 in 1981, die gebruik maakte van het CP/M-besturingssysteem. Hoewel het groot en zwaar was in vergelijking met de huidige laptops, met een kleine CRT-monitor, had het een bijna-revolutionaire impact op het bedrijfsleven, omdat professionals in staat waren om hun computer en gegevens voor het eerst mee te nemen. Deze en andere “luggables” zijn geïnspireerd op wat waarschijnlijk de eerste draagbare computer was, de Xerox NoteTaker, die in 1976 opnieuw werd ontwikkeld bij Xerox PARC; er werden echter slechts tien prototypen gebouwd. De Osborne was ongeveer zo groot als een draagbare naaimachine en kon, wat belangrijk is, in een commercieel vliegtuig worden vervoerd. Het was echter niet mogelijk om de Osborne op batterijen te laten werken; hij moest worden aangesloten.

Van waar komt het succes dan in deze tijd?

Een meer blijvend succes was de Compaq Portable, het eerste product van Compaq, geïntroduceerd in 1983, toen de IBM Personal Computer het standaard platform was geworden. Hoewel het nauwelijks draagbaarder was dan de Osborne-machines en ook nog AC-stroom nodig had om te kunnen draaien, draaide het MS-DOS en was het de eerste echte IBM-kloon (IBM’s eigen latere Portable Computer, die in 1984 arriveerde, was met name minder IBM PC-compatibel dan de Compaq[citaat] nodig had).

In 1983 werd ook de Kyocera Kyotronic 85 gelanceerd, waarschijnlijk de meest verkochte vroege laptop, die veel te danken had aan het ontwerp van de vorige Epson HX-20. Hoewel hij aanvankelijk een trage verkoper was in Japan, werd hij al snel in licentie gegeven door Tandy Corporation, Olivetti, en NEC, die het potentieel ervan inzagen en hem respectievelijk op de markt brachten als TRS-80 Model 100-lijn (of Tandy 100), Olivetti M-10, NEC PC-8201.[2] De machines werkten op standaard AA-batterijen. De ingebouwde programma’s van de Tandy, waaronder een BASIC-tolk, een tekstverwerker en een terminalprogramma, werden geleverd door Microsoft, en worden verondersteld gedeeltelijk te zijn geschreven door Bill Gates zelf. De computer was geen schelpdier, maar voorzag in een kantelbaar 8×40-karakter LCD-scherm boven een volwaardig toetsenbord. Met zijn interne modem was het een zeer draagbare communicatieterminal. Door de draagbaarheid, de goede levensduur van de batterij (en het gemak van vervanging), de betrouwbaarheid (het had geen bewegende delen), en de lage prijs (zo weinig als US$ 300), werd het model hoog aangeschreven en werd het een favoriet onder journalisten. Het woog minder dan 2 kg met afmetingen van 30 × 21,5 × 4,5 cm (12 × 8,5 × 1,75 inch). De eerste specificaties omvatten 8 kilobyte RAM (uitbreidbaar tot 24 kB) en een 3 MHz processor. De machine was in feite ongeveer zo groot als een papieren notitieboekje, maar de term moest nog in gebruik worden genomen en het werd over het algemeen beschreven als een “draagbare” computer.

 

https://www.ny400.nl/