Bricsnet
Image default
Banen en opleidingen

Schadebehandelaars hebben volop kansen

Inmiddels zijn verzekeraars en andere organisaties in de verzekeringsbranche heel ver in de transformatie naar leane, platte organisaties met veel mogelijkheden voor jonge professionals om zich te ontplooien. Dat maakt de verzekeringsbranche een interessante werkgever met ruimte voor iedereen die zich wil specialiseren in de afhandeling van schades. Voor schadebehandelaars zijn er volop kansen bij verzekeraars, tussenpersonen en niet te vergeten detacheerders, zoals blijkt uit de niet aflatende stroom van vacatures voor schadebehandelaar.

Schadebehandelaar, een verantwoordelijke functie

Een van de meest interessante vacatures als het gaat om verzekeringen, zijn uitdagende vacatures voor schadebehandelaar. Vooral voor mbo’ers en hbo’ers met enige werkervaring biedt deze functie een aantrekkelijk perspectief. Een schadebehandelaar zorgt voor de vlotte en prettige afwikkeling van schades. Als een spin in het web maakt de schadebehandelaar afspraken met de verzekerde en met de tegenpartij, waarbij schade-experts en taxateurs worden ingezet als dat nodig is. Als verantwoordelijke voor een schadedossier draagt de schadebehandelaar de zorg voor de afwikkeling van schades. Zo vervult deze een verantwoordelijke functie, met de ruimte om zelfstandig belangrijke beslissingen te nemen.

WFT-certificaten verplicht

Voor veel mensen met een hbo-opleiding en nog weinig werkervaring is werken als schadebehandelaar bij een verzekeraar, tussenpersoon of detacheringsbedrijf een aantrekkelijke functie met perspectief en een aantrekkelijke beloning. Toch is niet iedereen geschikt voor deze functie. Succesvolle schadebehandelaars hebben tact, empathie, analytisch vermogen en ijzersterke communicatieve vaardigheden. Verder dienen schadebehandelaars in het bezit te zijn van een aantal Wft-certificaten, zoals de certificaten ‘Basis’ en ‘Schadeverzekering particulieren’. Dit laatste is een consequentie van de financiële crisis als gevolg waarvan de wetgever heeft besloten dat eenieder die werkzaam is in de financiële dienstverlening zich bewust moet zijn van zijn of haar zorgplicht ten opzichte van de klant door de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) aan te nemen. Sindsdien is zonder deze certificaten contact met klanten uit den boze. Gelukkig stellen de meeste verzekeringsbedrijven graag de middelen beschikbaar aan beginnende werknemers om deze certificaten snel te behalen.