Bricsnet
Image default
Onderwijs

Sla eindelijk die nieuwe weg in!

Bij de eerste verdieping kun je terecht voor diverse trainingen op het gebied van systemisch werken en familieopstellingen. Het was Bert Hellinger uit Duitsland die de familieopstelling als nieuwe vorm van psychotherapie in westelijk Europa introduceerde.

De kern bestaat uit het blootleggen van op het eerste gezicht niet-zichtbare relaties op het werk, in de familie, het gezin, de vriendengroep et cetera. Opstelling mag je in dit geval letterlijk nemen. Mede-cursisten stellen zich op een bepaalde manier ten opzichte van elkaar op in de ruimte. De coach brengt vervolgens een proces op gang waarbij vragen gesteld worden. Antwoorden daarop leiden tot nieuwe inzichten. Inzichten die een frisse kijk geven op knelpunten, frustraties en vastgelopen patronen.

De rol van een mede-cursist wordt aangeduid met de term ‘representant’. Hij / zij representeert echt bestaande familieleden, collega’s of vrienden. Thema’s die aan bod kunnen komen zijn:

-het continu overschreden worden van grenzen;

-een onverwerkt verdriet uit het verleden;

-afgunst;

-zich niet gehoord en gezien voelen.

Bewustwording via NLP

Tijdens de opleiding NLP practitioner gaat het erom dat je je bewust wordt van onbewuste processen. Wist je dat maar liefst 70% van alles wat je doet in je leven – zowel privé als werk- wordt bepaald door wat je denkt en voelt? Je gedrag en de vaardigheden die je bezit, hebben minder invloed. Juist denken en voelen kunnen zich op onbewust niveau afspelen.

Filosoof en wetenschapper Michael Polanyi (van oorsprong Hongaar) ontwikkelde een concept dat hij ‘tacit knowing’ noemde, oftewel onbewuste kennis. De Israëlische psycholoog Daniel Kahneman heeft het begrip verder bestudeerd. Bij onbewuste kennis kun je denken aan intuïtie, routines en bepaalde handelingen. Tijdens de NLP practitioner cursus bij De eerste verdieping kunnen vragen aan de orde komen als:

-Waarom stel ik me tegenover die ene vriend altijd ondergeschikt op terwijl ik het liefst gelijkwaardig zou zijn?

-Wanneer lukt het me nu eens al die routines te doorbreken en verrassende dingen te gaan doen?

-Wat moet er gebeuren voor ik eindelijk eens wat zelfverzekerder en relaxter wordt op mijn werk?

 

https://www.1e-verdieping.nl

Gerelateerde artikelen

Professionele taaltraining op maat

Heb jij interesse in de online marketing of e-commerce branche?

Overbelasting in je leven: burn-out