Bricsnet
Image default
Onderwijs

Overbelasting in je leven: burn-out

Vroeger noemden wij een burn-out anders; iemand was dan overspannen. Dat was in principe een prima naam, want een burn-out heeft alles te maken met te veel spanning. Daarvoor hebben wij nu ook een nieuw woord: stress. In onze maatschappij moeten wij van alles op elk moment van de dag. Hierdoor ontstaat een continue druk waarbij onze prestaties ook nog eens hoog moeten zijn. Want perfectionisme maakt een onderdeel uit van een burn-out. Alles goed willen doen, op tijd en volgens de voorwaarden van anderen. Een burn-out ligt dus voor velen van ons op de loer.

Wat zijn de oorzaken van een burn-out

Burn-out problemen zijn vaak werk gerelateerd. Er liggen meerdere problemen aan ten grondslag. De eerste en meest voorkomende is een hoge werkdruk. En tegenover deze hoge werkdruk staat vaak een (te) lage beloning, wat ons frustreert. Het geeft ons het gevoel dat we ondergewaardeerd worden. Dan is ook een slechte werksfeer een bepalende factor. Werken met collega’s waarmee je niet op een lijn zit. Of collega’s die je niet vertrouwt. En vergeet niet het pesten. Dit komt niet alleen bij kinderen voor, maar ook volwassenen maken zich er schuldig aan. Je zal er maar mee te maken krijgen.

Welke risicogroepen zijn er

Er zijn twee opvallende beroepsgroepen waar een burn-out vaak voorkomt. Dat is in het onderwijs en in de gezondheidszorg. Het heeft niet alleen te maken met de mensen waarvoor je werkt, maar ook met beperkende werkomstandigheden. Bijvoorbeeld geen controle hebben over momenten waarop je je even kunt ontspannen. Een pauze, een weekje vrij. De meeste mensen met een burn-out zijn tussen de 35 en 55 jaar oud. Ben je hoog opgeleid? Dan worden er hogere eisen aan je gesteld en is de kans op werkstress aanzienlijk hoger. Behoed je voor een burn-out!

https://www.tailorit.nl