Bricsnet
Image default
Woning en Tuin

Kan ik schade aan een parketvloer herstellen?

Een parketvloer is gemaakt van hout en daardoor een stuk duurzamer dan een laminaatvloer. Als je parketvloer beschadigd is dan zijn er meer mogelijkheden om deze schade te herstellen. Je kunt in sommige gevallen naar je favoriete parket webshop surfen en een nieuwe plank aankopen om de bestaande mee te vervangen. Dit hangt er uiteraard van af of de kleur van je vloer nog verkrijgbaar is. Daarnaast hangt het af van de plaats waar de beschadiging zit. Langs de muren een plank vervangen is een stuk eenvoudiger dan midden in een vertrek. Maar vervangen blijft hoe dan ook lastig, de schade repareren is vaak een betere optie.

Schade door vocht

Vocht is een grote vijand voor een parketvloer. Door vocht kan het hout gaan uitzetten en daardoor beschadigd raken. Parket heeft daarbij wel een voordeel boven laminaat. De vloer heeft een beschermlaag die wel wat kan hebben. Is de vloer vochtig geworden en heb je dit te laat gezien, dan kan het zijn dat de vloer gaat bobbelen. Maar als je geluk hebt dan is het alleen de beschermlaag. Je kunt dit probleem dan oplossen door de restanten van de beschermlaag te verwijderen en vervolgens een nieuwe laag lak of olie aan te brengen zodat het parket opnieuw beschermd is tegen vocht en andere invloeden.

Krassen en putjes

Je kunt op een houten vloer beter niet lopen met schoenen met scherpe hakken. Maar veel mensen vinden het vervelend om bijvoorbeeld tegen bezoek te zeggen dat ze hun schoenen uit moeten trekken. Als er krassen op de parketvloer zijn gekomen of er zitten kleine putjes in dan kun je deze wegwerken door de vloer licht te schuren. Daarna moet uiteraard een nieuwe beschermende laag op de vloer worden aangebracht.