Bricsnet
Image default
Dienstverlening

Hoe moet je krachtstroom aansluiten op de meterkast?

Het aanleggen van krachtstroom kan veel kosten met zich meebrengen, omdat het erg ingewikkeld is om zelf aan te leggen. Het wordt aangeraden om krachtstroom door een elektricien te laten aanleggen. Een elektricien heeft de juiste kennis om deze klus uit te voeren. Het is goed om van te voren te weten wat krachtstroom is. Krachtstroom is eigenlijk niet meer of minder dan normaal stroom. De 3 fase stroom kan meer vermogen leveren dan de normale huisinstallatie. Als dit is gelukt kun je zonnepanelen aansluiten op de meterkast.  De stekker van krachtstroom ziet er wel heel anders uit dan die van een normale elektra aansluiting. Voor een normaal stopcontact worden er 2 draden gebruikt. De ene draad is de draad waar spanning op staat, en de andere draad is de nuldraad. De draad waar spanning op staat wordt ook wel de fase draad genoemd. Krachtstroom wordt geleid door 4 draden. Van de 4 draden waar stroom door wordt geleid hebben er 3 spanning. Dit wordt de 3 fase stroom genoemd. Als u een krachtstroom aansluiting in de meterkast wilt dan moet dit worden aangevraagd bij uw leverancier. Als er krachtstroom in de meterkast komt wordt er een aansluiting van kabels van 3 x 25 ampère in de meterkast gemaakt.

Krachtstroom aansluiten

Als er krachtstroom wordt aangesloten, dan plaatst de elektricien de kookgroep achter de aardlekschakelaar. Als er nog een 1 fase is, dan moet de elektricien deze uitbreiden naar een 3 fasen hoofdschakelaar. Om te zorgen dat de 3 fasen hoofdschakelaar goed werkt moet de netbeheerder ook een aanpassing doen aan de aansluiting. Dit wordt het verzwaren van een aansluiting genoemd. De aardlekschakelaar moet ook altijd gecontroleerd worden. Bij het aanleggen van krachtstroom moet een elektricien controleren of aardlekschakelaar en groep apart zijn. Wanneer er niet genoeg ruimte in de meterkast is, plaatst de elektricien een aardlekautomaat. Het is ook nodig om een kabel aan te leggen. Een elektricien legt deze kabel aan na het aanpassen van de meterkast.

Ampère

Bestaande woonhuizen hebben normaal een 1 fase aansluiting. Er komt dan via een kabel 230 volt binnen en er moet een aardpen zijn geslagen. Bij nieuwbouwhuizen wordt er vaak meteen een een aansluiting van 3 x 25 ampère ofwel een 3 fase aansluiting aangesloten. Als er apparatuur wordt aangeschaft met een hoog verbruik, dan kan het zijn dat dat een 1 fase aansluiting overbelast raakt. De hoofdzekering schakelt dan uit. Alle apparaten die op de groep zijn aangesloten zullen dan uitvallen.