Bricsnet
Image default
Woning en Tuin

Unieke sleutels voor iedere cilinder

Wist je dat er meer sleutelcombinaties zijn dan het aantal wereldbewoners? Iedereen kan dus een unieke sleutel hebben. Een cilinderlijn van het bedrijf Assa Abloy heeft bijvoorbeeld al 15,5 permutaties. Het aantal permutaties voor algemeen verkrijgbare cilinders hangt af van het soort cilinder en de serie.

Wanneer dit er veel zijn dat staat dit vaak vermeldt. In Nederland moeten sleutels minimaal 100 permutaties hebben. Maar bij goede sloten zijn dit er vaak tussen de 30.000 en 20 miljoen.

Sleutels voor een cilinderslot bijmaken

Het sleutelprofiel wordt gemaakt door een machine die tot honderdste millimeters kan slijpen. Wanneer je een extra sleutel voor jouw cilinderslot bij wilt laten maken bij de slotenmaker, bijvoorbeeld omdat het altijd handig is als de buren ook een sleutel hebben, dan kan het zijn dat de sleutelmaker deze al heeft omdat de slotenmaker vaak duizenden sleutels op voorraad heeft. Zo niet, dan wordt de sleutel in een apparaat gestoken die het sleutelprofiel automatisch afleest en daarna binnen drie minuten een duplicaat maakt.

Dit is wel even anders bij een veiligheidscilinder. Sleutels van dit type cilinder kunnen niet gekopieerd worden, deze moeten worden besteld op code bij de fabrikant van jouw veiligheidscilinder. Daarom is het met dit type cilinder belangrijk om steeds het eigendomscertificaat/codekaartje mee te nemen als je een extra sleutel wil bestellen. Het bestellen van een extra sleutel voor een veiligheidscilinder kan bij de meeste sleutelmakers maar ook online via veiligheidsslotenshop.be.

3D geprinte sleutels

Het is natuurlijk erg belangrijk dat dit zo precies mogelijk gebeurd, want het gebeurt nog wel eens dat de gedupliceerde sleutels kunnen afwijken. Een nieuwe, en niet echt gunstige ontwikkeling is de mogelijkheid van het dupliceren van sleutels door middel van een 3D-printer.

Door middel van een foto van het sleutelgat en specificaties als de sleuteldiepte en afstand tussen de cilinderpinnen kan er een slagsleutel worden gemaakt. Gelukkig is deze software door de makers ervan alleen getoond aan sleutelmakers.