Bricsnet
Image default
Zorg

Livestreaming voor begrafenissen

Livestreaming, ook wel webcasting genoemd, stelt u in staat om live videobeelden via internet te bekijken. Van grote sportwedstrijden tot politieke debatten, livestreaming is een steeds populairdere manier voor mensen van over de hele wereld om een evenement live mee te maken. De technologie is echter niet alleen voor wereldwijde evenementen – mensen beginnen belangrijke persoonlijke evenementen, zoals bruiloften en begrafenissen, te delen via privé livestreaming.

Je hebt misschien gehoord van een aantal spraakmakende live begrafenissen gestreamd in de afgelopen jaren, waaronder Mohammad Ali en Lemmy Kilmister, frontman van Motörhead, zodat hun fans konden rouwen om de dood van hun helden.

Motörhead schreef een open brief waarin mensen werden aangemoedigd om de begrafenis van Kilminster live te bekijken. Er stond: “Waar je ook bent, kom alsjeblieft samen en kijk met mede-Motörheadbangers en vrienden. Ga naar je favoriete bar, of je favoriete club, zorg dat ze toegang hebben tot internet en proost met ons mee. Of nodig gewoon je vrienden uit om het leven van Lemm thuis te vieren.” Meer dan een kwart miljoen kijkers logden in om de begrafenis te bekijken.

Wiens begrafenissen worden live gestreamd?

Afgezien van begrafenissen van beroemdheden, wordt de praktijk steeds meer wijdverspreid als een gemakkelijke en kosteneffectieve manier om de service te delen met vrienden en familieleden die er niet bij kunnen zijn. We spraken met David Lutterman, CEO van One Room, een bedrijf dat webcasting voor begrafenissen aanbiedt, om te vragen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om de begrafenis van hun geliefde te streamen.

“Als redenen zoals kosten, afstand of gezondheid voorkomen dat mensen de dienst persoonlijk bijwonen, dan wordt webcasting gebruikt als een manier om ze op te nemen,” zei David. “De rouwende op afstand kan de dienst live bekijken of wanneer ze maar kunnen, vanaf elke locatie.

“Toegang tot de dienst is belangrijk voor het oplossen van verdriet en het creëert ook een meer inclusief gemeenschapsgevoel. Vrienden en familie zeggen vaak hoe belangrijk het was om de dienst te kunnen zien.

“Het is ook gebruikelijk dat de familie waarde hecht aan toegang tot de opname na de dienst. Ze kunnen de dienst met meer duidelijkheid bekijken zodra de emoties zijn gezakt en deze ook bewaren voor toekomstige generaties of mensen die niet op tijd voor de begrafenis op de hoogte zijn gebracht.”

Ondanks deze voor de hand liggende voordelen, is het idee van livestreaming familiebegrafenissen is zowel geprezen als bekritiseerd. Klachten bestempelen de praktijk vaak als ‘respectloos’ of ‘raar’, maar is dit slechts een weerstand tegen verandering?

“We denken dat het respectvoller is om iedereen die hun respect wil betuigen erbij te betrekken dan dit te beperken optie alleen voor degenen die persoonlijk aanwezig kunnen zijn,” zei David. “Dit is een heel belangrijke ceremonie. In dit tijdperk van connectiviteit zou het raar zijn om er niets van te horen en te zien.”

Natuurlijk is het belangrijk op te merken dat, hoewel live gestreamde begrafenissen van beroemdheden voor iedereen ter wereld toegankelijk kunnen zijn, bedrijven die begrafenisstreamingdiensten voor privé-evenementen aanbieden, werken grotendeels op een deelfunctie, waarbij rouwenden een specifieke code krijgen om toegang te krijgen tot de stream. Dit betekent dat niemand kan ‘gluren’ op privé-begrafenissen.

Wat is de toekomst van live-streaming begrafenissen?

Het is moeilijk te ontkennen dat live-streaming van begrafenissen een beslissende verandering in hoe we over rouw denken. Het is misschien een bredere weerspiegeling van hoe drastisch onze levens zijn veranderd in de afgelopen 50 jaar. We worden niet langer beperkt door geografische locatie en het vermogen om de belangrijke momenten van ons leven te delen zal alleen maar groeien. Zoals David zegt: “De generatie digital natives is opgegroeid met het consumeren van video on demand en het is gewoon een verwachting dat deze optie voor hen beschikbaar zal zijn. Natuurlijk zal het standaard zijn, het is maar een kwestie van hoe snel.

“We hebben zo’n korte tijd om het leven van onze dierbaren te erkennen en te vieren. Het is belangrijk dat ze herinnerd worden en dat hun gemeenschap de kans krijgt om deel uit te maken van die herdenking. Het verhaal kan gedeeld en geborgd worden; iedereen verdient dat.” Lees er hier over.

Een toenemend aantal crematoria en servicelocaties kan livestreaming aanbieden in het Nederland. Praat met uw uitvaartondernemer voor meer informatie over het live streamen van een uitvaart voor uw dierbare.

 

https://uitvaartpolis-online.com/kennisbank/koopsom-uitvaartverzekering/