Bricsnet
Image default
Zakelijk

Een belangrijke factor die de rentecurve beïnvloedt

Een soortgelijk effect doet zich voor bij inflatie: als het prijspeil stijgt, stijgen ook de nominale waarden. Als het prijsniveau bijvoorbeeld stijgt van 100 naar 110, wordt de waarde van 1 euro 0,10 euro in plaats van € 1,00. Daardoor daalt de reële koopkracht. Om dit verlies aan koopkracht te compenseren, moeten de lonen dienovereenkomstig stijgen. Zo compenseert de loonstijging de stijgende prijzen.

Een belangrijke factor die de rentecurve beïnvloedt

Is de vraag naar leningen. Kredietverstrekkers bieden doorgaans aantrekkelijkere voorwaarden aan klanten die grote kredietbedragen nodig hebben. Deze klanten zijn meestal grotere bedrijven, die vaak financiering nodig hebben voor investeringen. Kleinere bedrijven komen over het algemeen niet in aanmerking voor leningen https://qollect.nl/

Een andere reden waarom de rentecurve omhoog kan lopen, is het feit dat beleggers verwachten dat de toekomstige economische omstandigheden zullen verbeteren. Omdat er onzekerheid is over wat er in de toekomst kan gebeuren, willen mensen nu wat extra inkomen verdienen in plaats van te wachten tot later. Beleggers weten dat de economie de neiging heeft om in de loop van de tijd te groeien, dus zij zijn van mening dat het rendement op de investering in de loop van de tijd zou moeten stijgen.

Nog een andere verklaring

Is dat de rentecurve omhoog loopt omdat kredietverstrekkers verschillende rentetarieven in rekening brengen, afhankelijk van hoeveel kapitaal ze voor elke lening aanhouden. Kapitaalvereisten variëren afhankelijk van het type bedrijf dat wordt gefinancierd. Banken stellen doorgaans minimumnormen voor kleine bedrijven, terwijl ze grotere instellingen verplichten om meer zekerheden te verstrekken. Daarom hebben banken de neiging om kleinere bedrijven iets goedkopere leningen aan te bieden dan die aan grotere bedrijven.

Ten slotte kan de rentecurve naar beneden hellen als gevolg van veranderingen in het beleggerssentiment. Wanneer markten extreme volatiliteit ervaren, zoeken beleggers veiligheid door overheidseffecten te kopen. Aangezien overheden niet in gebreke kunnen blijven, keren ze altijd de hoofdsom plus rentebetalingen terug. Als gevolg daarvan dalen de obligatierentes. Omgekeerd, wanneer marktdeelnemers voldoende zelfvertrouwen hebben om grotere risico’s te nemen, verkopen ze hun bezit aan veilige beleggingen zoals Amerikaanse schatkistpapier en kopen ze risicovolle zoals bedrijfsschulden. De obligatierendementen gaan dus omhoog.