De vloer met het visgraat-patroon

Bricsnet

Op tv komt hij in menig woonprogramma vaak voorbij: de houten vloer met visgraat-patroon. Het gevolg is dat dit eeuwenoude legpatroon weer helemaal hip is en in steeds meer huiskamers te vinden is. Op zich logisch want het tijdloze visgraat-patroon past bij verschillende woonstijlen. De meeste mensen denken bij dit patroon aan een houten vloer maar dit patroon is net zo geschikt voor materialen als laminaat en PVC.

Het visgraat-patroon

Een visgraat vloer is van oorsprong een patroon vloer die ambachtelijk werd gelegd. Hierbij werden massief houten stroken in motief geplaatst en vervolgens werd de vloer verder behandeld. Zo’n vloer wordt ook wel visgraat parket genoemd. Behalve massief hout heeft u voor een vloer met een visgraat-patroon de keuze uit een aantal andere materialen zoals:

  • Lamelparket
  • Laminaat
  • PVC

Wist u al dat ‘het’ visgraat-patroon niet bestaat? Er zijn namelijk verschillende soorten visgraatpatronen.

Lamelparket en laminaat

Lamelparket, ook wel bekend als duoplank, multiplank of meerlaagsparket, is een houten vloer verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Deze vloer wordt opgebouwd uit meerdere lagen hout. Het hout dat gebruikt wordt, bepaalt de levensduur, de kwaliteit en ook de prijs van het lamelparket.

Met laminaat kiest u voor een goedkoper segment houten vloeren. Bij laminaat moet u er echt om denken dat er grote kwaliteitsverschillen zijn.

PVC

PVC is een optie voor een niet-houten vloer met een visgraatpatroon. Dit materiaal heeft natuurlijk niet de uitstraling van hout maar er zijn varianten met een beleving die beter is dan je zou denken.
Bij een vloer van PVC is er qua kosten niet zo veel verschil met een lamelparket visgraat vloer. Bijna alle betonvloeren moeten eerst egaal gemaakt worden voordat er een pvc-vloer gelegd kan worden. Een kostenpost die veel mensen over het hoofd zien.

De hybride vloer

Geheel nieuw is de hybride vloer waarbij de plank een combinatie is van twee vloeren. Uiteraard gaat het om de combinatie van de voordelen waarbij de absolute voorwaarde is dat het milieuvriendelijk en woon gezond is. Er is een hybride vloer die de voordelen van PVC en laminaat met elkaar combineert. Dit geeft een waterbestendig HDF-vloer met het gedrag en gevoel van PVC.

Related posts