Bricsnet
Image default
Architectuur

Bouwhekken: een standaard onderdeel op de bouwplaats

Een bouwplaats zonder omheining is hetzelfde als ijs zonder slagroom: er ontbreekt iets.

Dit klopt inderdaad, maar bouwhekken staan er niet alleen voor de sier of als reclameborden. Ze hebben meerdere belangrijke functies voor het bouwbedrijf die de bouwhekken heeft neergezet. Wat is het belang van goede bouwhekken? Wat leveren ze jou als aannemer op? Meer dan je denkt in elk geval. 

 

Veiligheid boven alles

Een van de belangrijkste functies van een bouwhek is om te zorgen voor een goede veiligheid. Aannemers en bouwbedrijven zijn daarom wettelijk verplicht om goede bouwhekken te plaatsen. Hekken voorkomen dat personen die niets op de bouwplek te zoeken hebben, op afstand blijven. 

Er wordt op bouwplaatsen met gevaarlijke machines, beton en ander zwaar materiaal gewerkt. Om ongelukken te voorkomen wordt de bouwplaats om deze reden met bouwhekken afgesloten. Spelende kinderen en passanten worden zo op afstand gehouden. Hierbij geldt ook nog dat het op bouwplaatsen vereist is om een helm, veilige werkschoenen en beschermende kleding te dragen. 

Welke bouwhekken zijn er?

Bescherming van eigendommen

Een ander argument om sterke hen goed afsluitbare hekken rond de bouwplaats neer te zetten, is om het eigen gereedschap, de machines en de materialen goed te kunnen beschermen. Met bouwhekken wordt diefstal voorkomen. Belangrijk is wel dat de hekken van goede kwaliteit zijn en met sterke sloten goed afgesloten kunnen worden. Aan het eind van de werkdag gaat het bouwhek op slot en kun je de bouwbenodigdheden met een gerust hart achterlaten.