Bricsnet
Image default
Aanbiedingen

Hoe verbeter je de interne logistiek van je bedrijf?

Sommige bedrijven besteden weinig aandacht aan de ontwikkeling en verbetering van hun interne logistiek. Bepaalde handelingen worden keer op keer herhaald, maar als gevraagd wordt waarom voor deze werkwijze gekozen is, weet niemand daar een goed antwoord op. Dit is eigenlijk erg jammer, want het merendeel van interne logistieke processen kan gemakkelijker, gezonder, efficiënter of voordeliger. Dit is een voordeel voor het gehele bedrijf.

 

Wat is interne logistiek?

De betekenis van interne logistiek is veelomvattend. Interne logistieke processen beslaan een groot aantal handelingen in een bedrijf. Eigenlijk behelst interne logistiek alle processen die nodig zijn voor continuïteit in de goederenstroom binnen 1 bedrijf. Vanaf het moment van levering van het product, tot en met het moment waarop het product het bedrijf verlaat. Je moet daarbij denken aan het laden en lossen, vervoer van en naar de magazijnen, verwerking van het product in het betreffende bedrijf, tot aan het tentoonstellen van het product voor (potentiële) klanten.

 

Waarom verbeteren belangrijk?

In principe is het voor elk bedrijf interessant om regelmatig de interne logistieke processen onder de loep te nemen. Daarbij moeten de volgende vragen een goed antwoord krijgen:

Welke producten wordt binnen ons bedrijf verplaatst?

Wie verplaatst deze producten?

Waarom worden ze verplaatst?

Op welk moment worden deze producten verplaatst?

Waar komen de producten oorspronkelijk vandaan en waar gaan ze naar toe?

Door deze processen kritisch te bekijken is het praktisch altijd mogelijk om de interne logistiek te verbeteren. Zowel het bedrijf heeft daar belang bij, als de medewerkers.

 

Machines om je interne logistiek te verbeteren en makkelijker te maken

Een must have voor een bedrijf die veel producten intern vervoert is een stapelaar om gemakkelijk zware producten op te bergen. Een heftafel is ook vrij handig om te hebben binnen je organisatie, om kleine maar toch zware spullen te vervoeren in je bedrijf.