Bricsnet
Image default
Woningen

Het opmeten van een huis door makelaars

voor het verkopen of kopen van een huis, is het belangrijk dat de maten goed op de website staan waar het huis op word aangeboden. Als deze maten niet kloppen kan dit vervelende gevolgen hebben voor verkopers en kopers. Vroeger werd dit nog niet volgens de NVM meetinstructie gedaan. Hierdoor waren er wel eens huizen die verkocht werden als een groter oppervlak dan werkelijk waar was. Dit is natuurlijk niet fijn als je een hoeveelheid geld hebt betaald voor een oppervlakte terwijl deze achteraf niet kloppen.

Wat is een NVM meetinstructie 

Deze instructie kan het onderscheid maken tussen netto of bruto woonoppervlakte. De bruto oppervlakte word berekend als de officiële woonruimte plus alle inpandige ruimtes, zoals een opbergruimte of een balkon. Met deze nieuwe meet methode is het verplicht om de netto woonoppervlakte aan te geven. De bruto woonoppervlakte word bij veel huizen niet meer aangegeven. Voor iedere makelaar is het dan ook verplicht deze meet methode te gebruiken. 

Belangrijk!

Het is in praktijk heel belangrijk om het volgens deze methode op te meten. Als er een huis in de verkoop gaat, komen er altijd verschillende makelaars langs om alles op te meten. Op het moment dat een makelaar een taxatie gebruikt die uit bijvoorbeeld 2005 komt, zal de afmeting van een huis anders opgemeten zijn. Als de verkoper er uit eindelijk voor zou kiezen het huis te kopen op de afmetingen van deze taxatie, zal de verkoper altijd meer betalen. Als de koper er dan later voor kiest om het huis te verkopen en de taxatie komt uit op een kleiner oppervlak, dan zal de verkoper verlies draaien op het gekochte huis. Dit wil natuurlijk niemand. Kijk daarom altijd goed of de taxatie gedaan is volgens de NVM meetinstructie.