Bricsnet
Image default
Gezondheid

Wat is vapen en waarom is het zo populair?

Je ziet steeds meer mensen in het straatbeeld die de voordelen van het vapen ontdekt hebben. De klassieke sigaret wordt vaker en vaker aan de kant geschoven en wie overstapte op een vape zegt al snel niet meer terug te willen naar de oude gewoonte. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan verbonden die het voor veel mensen meer dan de moeite waard maken.

De voordelen van een vape

Vapen is minder schadelijk voor de gezondheid

Ondertussen is algemeen geweten dat een vape aanzienlijk minder schadelijk is voor de gezondheid dan het klassieke roken. Dit komt voornamelijk omdat teer, koolmonoxide en stikstofmonoxide achterwege gelaten worden en het zijn net die stoffen die een verhoogde kans op bijvoorbeeld longkanker en hart- en vaatziektes veroorzaken.

Een vape kost veel minder dan roken

Roken is op zich al erg duur en de belastingen die de verschillende overheden erop aanrekenen zijn ook niet min. Bij een vape heb je dan wel een eerste investering te doen in het aankopen van het materiaal, maar eens dat achter de rug is kan je met zekerheid stellen dat het je een stuk goedkoper zal uitvallen dan die dure sigaretten. Vapen doe je ook op de momenten dat je er echt behoefte aan hebt en niet, zoals bij de klassieke sigaret, dat je meteen een volledige sigaret kwijt bent.  

Een vape helpt je echt om eindelijk van die sigaret af te raken

Stoppen met roken is niet gemakkelijk, dat weten we allemaal. Aan de ene kant heb je de nicotineverslaving die je parten speelt, maar het is ook een gewoonte geworden doorheen de jaren die je nog maar moeilijk naast je kunt leggen. Door te vapen kun je echt op een makkelijke en stapsgewijze manier van die vervelend verslaving af raken zonder dat je af te rekenen krijgen met de gekende afkickverschijnselen. De verschillende nicotinegehaltes zorgen ervoor dat je op jouw tempo verder kunt afbouwen als je daar klaar voor bent.

Vapen is makkelijker en beter voor je omgeving

Je kent het vast wel, die mensen die ver uit je buurt blijven als je weer een sigaret opsteekt. De vieze geur en de rook houden mensen echt wel op een afstand en dat is zonde natuurlijk. Niet alleen voor je omgeving maar ook voor jezelf is een vape een stuk makkelijker en aangenamer dan roken. Je kleren stinken niet meer naar de sigarettenrook, je huis ruikt proper en fris en je moet niet langer altijd en overal op zoek naar een asbak voor je peuken.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het zijn uiteraard vooral de niet rokers die aan een vape enkele nadelen verbonden zien. Zo gaan zij ervan uit dat het eigenlijk de ene verslaving ruilen is voor de andere en dat de aanwezigheid van nicotine nog steeds een boosdoener is. Toch moet gezegd worden dat het één van de meest doeltreffende manieren is om het roken doeltreffend en duurzaam te stoppen zonder nare bijwerkingen. De aanwezigheid van nicotine houdt een zekere verslaving in de hand, maar dan wel eentje die je op een makkelijkere manier kunt afbouwen om er vervolgens helemaal mee te kappen.