Bricsnet
Image default
Aanbiedingen

Wat is een NEN 3140 tester?

Als u in uw bedrijf gebruik maakt van elektrische arbeidsmiddelen dienen deze af en toe gekeurd te worden om uw medewerkers veilig te houden. Dit is waar een NEN 3140 tester bij komt kijken. Maar wat doet een 3140 tester nou eigenlijk? En welke is het beste? Dat vertellen wij u graag. 

NEN 3140

Allereerst leggen we graag de term NEN 3140 uit. Personen die werken met elektrische apparatuur zijn er ongetwijfeld mee bekend, maar voor de mensen die hier minder mee bekend zijn leggen we het graag nog eens uit. NEN 3140 is een norm die alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. Dit is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische apparaten en installaties tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 Volt gelijkspanning. Wanneer uw installaties en apparaten voldoen aan deze norm voldoet u aan de Nederlandse wet die stelt dat elektrische installaties en apparaten veilig moeten zijn en dat werkzaamheden aan deze apparaten en installaties veilig moeten kunnen worden uitgevoerd. 

Een NEN 3140 tester

Om te voldoen aan de NEN 3140 norm dienen uw apparatuur en uw installaties regelmatig te worden getest. Deze test wordt uitgevoerd middels een NEN 3140 tester. Deze tester is een combinatie van een lekstroommeter, hoogohmige meter voor de isolatieweerstand en een laagohmige meter voor de weerstand van de beschermingsleiding. 

Verplicht

Een NEN 3140 test is niet verplicht. Wel bent u als bedrijf verplicht om te voldoen aan bepaalde veiligheidseisen van de overheid. Zo staat in de Arbowet dat een werkgever altijd zorg moet dragen voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van zijn werknemers. En middels een NEN 3140 voldoet u wel aan deze eisen.  

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten NEN 3140 testers. Deze zijn onder te verdelen in 3 verschillende klassen. Een tester uit de instapklasse voert de metingen uit en laat deze zien op een scherm. De keurmeester dient deze gegevens dan over te nemen op papier of in zijn computer. Een tester uit de middelklasse beschikt vaak over een geheugen waar u de gegevens in kunnen opslaan. Testers uit het hoogste segment zijn vaak nog iets uitgebreider en beschikken vaak over een touchscreen.  

 

https://meetmiddelen.eu/

Gerelateerde artikelen

Cocktailshakers op jouw locatie? Deze bartenders komen naar je toe!

Hoe kun je het beste tickets kopen als je van plan bent om op reis te gaan?

Oude boerderij renoveren: zo doe je dat