Bricsnet
Image default
Gezondheid

Waar moet je op letten bij voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn extra vitaminen en mineralen die je kan gebruiken om je sportprestaties te verbeteren. Het is geen doping en het is ook niet schadelijk voor je lichaam. Voedingssupplementen bestaan gewoon uit ingrediënten die je ook in je normale eten vindt. Er zijn echter wel een paar dingen waar je op moet letten als je voedingssupplementen gaat aanschaffen.

 

Weet wat je koopt

Het is van belang om goed het etiket en de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je een supplement aanschaft. Weet welke actieve ingrediënten erin zitten, welke voedingsstoffen, welke hoeveelheid moet je nemen, etc. Zo kan je bijvoorbeeld kijken welk ingrediënt het beste bij jou past als toevoeging op je dagelijkse dieet. Maar het kan ook zijn dat je misschien gevoelig of allergisch bent voor een bepaald product. Kijk daarom goed naar wat je aanschaft.

 

Vermijd overdoseringen

Extra voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je sportprestaties worden verbeterd. Pas echter wel op dat je niet té veel supplementen neemt, want dat is ook weer niet goed voor je lichaam. Er zijn bijvoorbeeld pillen die 500% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een bepaalde vitamine aanbieden en vervolgens maar 20% bevatten van een andere. Dit is geen goede verdeling wat dan moet je alsnog weer extra supplementen nemen om van de tweede vitamine genoeg binnen te krijgen en kan het zijn dat je van de andere juist weer te veel binnen hebt gekregen.

 

Let op de houdbaarheidsdatum

Na een tijdje kunnen voedingssupplementen hun effectiviteit verliezen. Vooral in een heet en vochtig klimaat neemt de kwaliteit van supplementen snel af. Als je op een etiket geen vervaldatum vindt, moet je het product niet kopen. Je weet dan immers niet wanneer de werking weg is en zo heb je geen overzicht meer op wat je nou dagelijks aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar houd thuis ook goed de houdbaarheidsdata op je verpakkingen in de gaten. Gooi voedingssupplementen gelijk weg als je ziet dat de datum verlopen is.

 

Let goed op je dieet

Het komt veel vaker voor dat fabrikanten extra vitamines en mineralen toevoegen aan hun producten. Bijvoorbeeld in ontbijtgranen of sommige drankjes. Als je deze stoffen ook nog eens extra binnenkrijgt via supplementen heb je de kans dat je teveel van deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Op ten duur kan dit de kans op neveneffecten vergroten. Van te veel ijzer kan je misselijk worden en overgeven en het kan je lever en andere organen beschadigen. Houd dus ook goed de etiketten van je dagelijkse dieet in de gaten.