Bricsnet
Image default
Woning en Tuin

Last van optrekkend vocht? Zo los je het op!

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem waar vooral oudere woningen last van hebben. De gevolgen kunnen behoorlijk ingrijpend zijn wanneer er niets aan gedaan wordt. Het tast de fundering en muren aan met als gevolg dat delen van muren afbrokkelen of dat de woning zelfs verzakt. Kortom, optrekkend vocht zal direct moeten worden aangepakt. Door het laten plaatsen van muurelementen van Schrijver Systeem behoort dit vochtprobleem tot het verleden.

Hoe ontstaat optrekkend vocht en hoe herken je het?

Wanneer woningen zijn gebouwd op een oppervlakte met een hoog grondwaterpeil, dan staat de woning continue in vochtige grond. Vervolgens trekt het grondvocht de muren en fundering in en stijgt langzaam verder naar boven. Omdat Nederland grotendeels onder zeeniveau is gebouwd en omdat het een vochtig klimaat heeft, is het logisch dat veel woningen hier last van hebben. Gelukkig is hier iets op gevonden. Om het optrekkende vocht tegen te gaan, hebben woningen sinds het midden van de vorige eeuw, een waterkerende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het grondwater niet naar boven kan trekken om zich in muren op te hopen. Helaas functioneert deze laag niet altijd vanwege bijvoorbeeld een slechte bouwconstructie of omdat de laag in de loop der tijd beschadigd en poreus is geraakt.

Je merkt het overigens snel genoeg wanneer je last hebt van opstijgend grondvocht. Zodra het vocht naar boven trekt, uit zich dit door vochtige plekken, vaak zwart en beschimmeld, aan de onderkant van muren, plinten die vochtig zijn en vloeren die krom trekken. Het gevolg is dat stucwerk en behang loslaten en er continue een klamme vochtige lucht in de woning aanwezig is. Kortom, het tast de woning aan en erger nog, het tast de gezondheid aan.

Laat optrekkend vocht behandelen

Deze vervelende vochtproblemen moeten vlot worden aangepakt en kun je het beste overlaten aan een vochtexpert als Schrijver Systeem. Zelf doen is niet raadzaam omdat bij een verkeerde uitvoering van de werkzaamheden dit grote gevolgen kan hebben voor de staat van de woning. Namelijk, om het probleem op te lossen moeten muren en fundering behandeld worden. Dit zijn de ‘steunpilaren’ van de woning.

Meerdere oplossingen

Er bestaan oplossingen als bijvoorbeeld het injecteren van muren of muren laten onderkappen. Maar vaak zijn deze oplossingen kostbaar of werken slechts gedeeltelijk. Want het laten injecteren van muren werkt misschien wel tegen optrekkend vocht, maar condensatievocht wordt er niet mee verholpen. De muurelementen van Schrijver Systeem lossen elke vorm van vochtproblemen op. En als mooie bijkomstigheid is dat het ook een voordelige oplossing is omdat de elementen binnen een dag in de muur worden geplaatst. Vochtproblemen zijn dus in een dag verholpen.

Hoe werken de muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding?

Het Schrijver Systeem Vochtbestrijding is een duurzaam luchtcirculatiesysteem dat op een natuurlijke wijze het huis ventileert. Het bestaat enkel uit luchtventilerende elementen die aan de onderkant van de muur worden geplaatst. De muurelementen zorgen ervoor, met behulp van natuurlijke luchtstromen, dat er 24/7 vocht wordt onttrokken uit de muren en het huis. Zonder externe energiebronnen. Elk element is in staat 260 cc vocht per 24 uur af te voeren. Dit komt neer op 10 emmers vocht per element per jaar.

Meer weten over de werking, installatie en resultaten? Kijk op de website van Schrijver Systeem Vochtbestrijding.

 

https://schrijversysteem.nl/optrekkend-vocht-bestrijden/