Bricsnet
Image default
Zakelijk

5 tips bij het afsluiten van een lening

Wil je een grote aankoop doen, dan zou je de keuze kunnen maken om hiervoor een bepaald bedrag te lenen. Je kunt dan voor een persoonlijke lening kiezen, maar een doorlopend krediet behoort ook tot de mogelijkheden. Als je kiest voor een persoonlijke lening krijg je een bepaald bedrag op je bankrekening gestort. Deze optie van geld lenen is handig als je op voorhand weet hoeveel geld je nodig hebt voor de aankoop. Als je nog niet precies weet hoeveel iets gaat kosten, dan is een doorlopend krediet wellicht een betere keuze. Je kan dan namelijk zelf bepalen welk bedrag je ontvangt, met uiteraard een maximum bedrag. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we vijf tips bij het afsluiten van een lening.

Hou rekening met je maandlasten

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit, of een doorlopend krediet, zul je moeten kiezen voor een bepaalde maandlast. Dit bedrag betaal je dan maandelijks aan de krediet verstrekker. Een gedeelte van deze maandlast bestaat uit rente en het andere deel is de aflossing. Kiezen voor de laagste maandlast zou een aantrekkelijke optie zijn, maar hou er dan wel rekening mee dat de looptijd langer is. Kies je voor een hogere maandlast, dan is de rente lager én heb je de lening ook sneller afgelost.

De looptijd van de lening

Een lening sluit je normaal gesproken af met een bepaald doel in gedachten. Dit doel heeft vaak een beperkte houdbaarheid, ook wel bekend als economische levensduur. Wil je een lening afsluiten, stem de looptijd van de lening dan af op de levensduur van het product dat je wilt kopen. Het zou zonde zijn als je nog bezig bent met het aflossen van een lening, terwijl je het product al lang niet meer gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de aankoop van een nieuwe auto.

Het oversluiten van de lening

Heb je al een lening lopen, of misschien wel meerdere? Als je ervoor kiest om nog een lening af te sluiten dan zou je deze over kunnen sluiten. Een lening oversluiten kan namelijk zorgen voor een voordeel, maar ook maakt het je financiën overzichtelijker.

Leningen vergelijken

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een betaalrekening bij één of andere grote bank. Bij het afsluiten van een lening is dan vaak de eerste keuze de eigen bank, ze zijn hier immers toch al klant. Toch kan het voordelig te zijn om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een bank is namelijk niet altijd de voordeligste aanbieder van een lening.

Hou rekening met een eventuele inkomensdaling

Voordat je een lening afsluit doe je er verstandig aan om te kijken of je de maandlasten nog zou kunnen opbrengen als er onverhoopt iets gebeurt waardoor je inkomen omlaag gaat. Denk bijvoorbeeld aan ontslag of ziekte. Dit zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je de maandlasten niet meer zou kunnen opbrengen en je in financiële problemen komt.